Den store fordelen med Adaptive er oppløsningen på kartbildet. Bakgrunnskartet er det samme som www.norgeibilder.no, og det er meget bra! Her kan du tegne inn enhver stein i strandkanten om du vil, oppløsningen er faktisk på kanten til å være bedre enn nødvendig. (GPSen i båten din har en viss unøyaktighet, så det er strengt tatt ikke noe poeng at kartet er mer nøyaktig enn GPSen.) Den andre fordelen er at dette i praksis fungerer som en skytjeneste, du oppretter en bruker og alt lagres på denne brukeren så du kan bruke flere PCer, og PCer som du ellers ikke får lastet ned programvare på.

Ulempen er at tjenesten er noe tyngre i bruk, den kan få "hikke" underveis ved at kartbildet ikke lastes inn skikkelig og du kan ikke ta pause mens du tegner et polygon, og så fortsette en annen dag. (Mer om dette lengre ned.) Men hvis målet er så gode omriss som mulig, er Adaptive veien til mållinjen.

Startbildet ser slik ut:

Det første du skal gjøre er å klikke på "Logg inn" øverst i menyen på høyre side. Det er gratis å opprette bruker, og dette bør du gjøre siden arbeidet ditt da lagres på din bruker i Adaptive, og du må uansett ha en bruker for å laste ned de ferdige omrissene dine. Fyll ut nødvendig informasjon, og bekreft din bruker via mailen du får etter oppretting av bruker.

Øverst i høyre hjørne velger du språk; bokmål, nynorsk eller engelsk. I menyen på venstre side er det i første omgang menyen under "Grunnkart" som er interessant, her kan du velge ulike bakgrunnskart, inkludert Norgeibilder og kystverkets egne dybdekart (i saltvann). For å tegne omriss, er det Norgeibilder du skal velge. Under "Gå til område" kan du få litt hjelp til å finne frem, ved å velge fylke og så område.

La oss si at vi skal tegne omriss av Femsjøen i Haldenvassdraget, både strandlinje og det som er av øyer, holmer og skjær. Du må begynne med å finne Femsjøen. Du kan bruke søkefeltet eller zoome deg inn i kartet, eller så velger du Østfold og så Aremark under "Gå til område" for å komme rett inn på riktig område. Uansett metode, ser det slik ut:

En hjelp for å finne frem kan være å ha et vanlig kart oppe i en annen flik i nettleseren din, slik som Gule Sider eller Google Maps. Men siden vi er så godt kjent i Østfold, zoomer vi rett inn herfra og på Femsjøen:

Vi bruker øya sørvest i Femsjøen som et eksempel her, Gjernesøya.

På verktøylinjen over kartbildet velger du hva du vil gjøre. Vi skal tegne et polygon (omriss) av øya, og trykker på polygonsymbolet, her merket med en rød ring rundt:

Du har nå aktivert tegnefunksjonen og kan begynne å tegne. Velg et passende zoomnivå (nivå to eller tre fra toppen er vanligvis best) og start å tegne:

Når du anser deg som ferdig, dobbeltklikker du med musa for å avslutte. Da blir hele omrisset ditt gult, og det er på tide å rette oppmerksomheten mot menyen på høyre side av kartbildet. På bildet over er det en svart sirkel rundt to valg:

Kategori - Her kan du velge en hovedgruppe eller "mappe" å koble omrisset ditt mot. I dette tilfellet skriver vi "Femsjøen" og gjentar dette på alle omrissene vi tegner herfra, så det blir lett å finne alle omrissene som har med denne innsjøen å gjøre senere.

Tittel - Her gir du omrisset ditt et navn, i dette tilfellet vil det være naturlig å kalle det Gjernesøya.

Boksen med rød sirkel rundt er tom mens du tegner, men når du dobbeltklikker skal den fylles opp med posisjoner fra ditt omriss. Hvis ikke dette skjer har du gjort noe galt, og da er det bare å begynne på nytt. Du får ikke lagret eller eksportert polygonet uten at denne boksen er fylt ut.

Når du har fylt inn kategori og navn trykker du på "Sett inn" og omrisset ditt er lagret, dette vises med navn og kategori under menyen på høyre side.

Når du er fornøyd med både antall og kvalitet på omrissene dine, er det på tide å lagre alle omrissene på PCen for videre import til kartprogrammet. Helt nederst i menyen på venstre side finner du et punkt som heter "Digitaliserte objekt", her må du huke av i boksen ved den kategorien du vil eksportere. Se svart ring på bildet under.

I verktøymenyen over kartbildet, helt til venstre, trykker du nå på "i" og så markerer du hele området med alle de polygonene du vil eksportere. I Google Earth eksporteres enklest ett og ett polygon, her er det like greit å ta alle polygon for en sjø samtidig. Når du har markert hele sjøen, slipper du musen, og menyen på høyre side endres til det du ser på bildet over. I den røde ringen ser du alle polygon innenfor området du har markert, innenfor den grønne er muligheten for å eksportere i KML-formatet, som er det du skal ha. Klikk på KML og lagre på et passende sted på din PC for import til kartprogrammet.

Små tips på veien:

Skrevet av

Erik Grimsøen Dybdekart.no, Team Colibri