Sonarloggen er et opptak av hva ekkoloddet ditt "ser" under vann, inkludert informasjon om dybde og posisjon. Sonardata kan brukes til flere ting, men det er først og fremst i forbindelse med at man vil lage egne dybdekart at man bruker dette.

Vi ser på HDS Gen 1 først. Stå i ekkoloddbildet på HDSen, trykk "MENU". Du får nå opp menyen på skjermbildet under:

Trykk deg ned til "Opptak ekkolodd..." og trykk "ENTER". Du få nå opp undermenyen på skjermbildet under:

Forklaringen av disse valgene er som følger.

Filnavn - Marker denne og trykk "ENTER" for å endre filnavnet på sonardatafilen som dannes av loggingen. Siden det er litt knotete å legge inn filnavn på HDSen, anbefaler vi å lagre med standardnavnet, og så endrer du først filnavnet når du overfører filen(e) til PCen hjemme. Feks "Tyri_060813_1". Bruker du standardnavnet, men skal lagre flere filer, bytter HDSen automatisk om på det siste sifferet i filnavnet, slik at du ikke kan overskrive datafilene.

Lagre til - Her kan du velge mellom det interne minnet, eller om du vil lagre direkte på et minnekort. Jeg vil anbefale at du setter inn et minnekort i HDSen og lagrer direkte på dette. Årsaken er at minnet i HDSen fylles opp ganske fort, den har kun minne til ca 20-40 minutter med data. Men du kan selvfølgelig lagre internt til minnet tar slutt, og så overføre til et minnekort, dersom du ønsker dette. Du må uansett få filene over på et minnekort for å flytte de over til en PC, så det er like greit å lagre de direkte på minnekortet. Men på de mindre HDSene er det bare plass til ett minnekort av gangen, og hvis man feks har en Navionics kartchip i enheten, må man kjøre med mellomlagring av data i internminnet.

Bytes pr loddskudd - Dette sier noe om hvor mye informasjon som skal lagres for hver gang ekkoloddet sender ut et signal. Desto høyere bytes, desto mer detaljert blir dataene. (Men mer bytes tar mer plass også). For de fleste formål er 3200 et godt valg, og det er det vi trenger nå.

Logg alle kanaler - Med kanal menes frekvens. På en vanlig HDS med standardgiveren er det en giver som sender på 83 og 200 kHz, mens noen har StructureScan (LSS-1 eller LSS-2) i tillegg som sender på 455 og 800 kHz. Hver av disse er en "kanal", og du skal velge “logg alle kanaler” for mest mulig data. Reefmaster søtter ikke 455/800 per dags dato, men vi regner med at Reefmaster vil komme med denne muligheten etterhvert, så derfor anbefaler vi at du velger opptak alle kanaler.

Da er du klar, trykk på "Opptak" og så er du i gang.

Prinsippet er helt likt på HDS Gen 2.

Når du står i ekkoloddbildet, trykker du en gang på "Menu" for å få opp bildet under.

Skroll deg ned til "Opptak ekkolodd..." og trykk "Enter". Da kommer du til undermenyen på bildet under:

Som for HDS Gen 1 får du noen valg. Den ENESTE forskjellen fra Gen 1 er valget "Lag StructurMap kart når ferdig". Her kan du huke av hvis du har dette utstyret tilkoblet din Gen 2 eller Touch, og så legger den bildet av hvordan bunnen ser ut oppå det vanlige kartbildet ditt.

Din HDS godtar minnekort opp til 32GB. Et 8GB minnekort holder til 4-5 døgn med kontinuerlig logging av sonardata uten StructureScan (LSS) og omtrent halvparten med StructureScan.

Skrevet av

Erik Grimsøen Dybdekart.no, Team Colibri