For å bruke Google Earth må du laste ned programvaren, noe du kan gjøre HER. Programvaren er gratis, og lagres altså på den maskinen du laster den ned på. Du kan med andre ord ikke starte å tegne et omriss på en maskin, og så fortsette på en annen sånn helt uten videre. Da må programmet installeres på begge maskinene, og så må du flytte den halvferdige tegningen mellom maskinene med en USB-stick eller maile det fra den ene maskinen til den andre. Derimot er det enkelt å ta pauser i et prosjekt, og fortsette senere, så lenge du bruker den samme PCen.

Når du har lastet ned programmet og åpnet det, ser du først hele jordkloden før programmet zoomer inn der du er. Øverst til venstre har du et søkefelt, men du kan også bruke musa eller piltastene på å bevege deg rundt i kartet. Du zoomer inn og ut ved å bruke rotasjonsknappen (hjulet oppå musa), eller med zoomfunksjonen øverst i høyre hjørne på kartbildet. Velg et sted å starte, og zoom inn så langt det går, men ikke så langt at du ikke klarer å tyde satellittbildet.

Når du har funnet vannet du skal bruke som underlag for tegningen din, klikker du på polygonsymbolet på verktøylinjen. Du får da opp en ny boks med noen valg. Skriv inn et passende navn på det du skal tegne, feks "Omriss Femsjøen" og klikk på fliken "Stil,farge".

Her gjør du to valg. Ett som gir fargen på omrisset (velg sort) og tykkelsen på streken (0,5 er passe), og et som angir typen omriss (Omriss). Når du er ferdig med innstillingene, så klikk og hold på den blå linjen øverst på boksen, og flytt boksen ut av veien for kartbildet, IKKE lukk den enda.

Du kan nå begynne å tegne omrisset ditt. På bildet over sees omrisset som en linje med røde prikker, hver prikk er en posisjon og omrisset som helhet består av masse prikker med streker mellom.

Når du er klar, eller vil ta en pause, trykker du "ok" i boksen som du har lagt ut på siden av kartbildet. Omrisset ditt ligger nå lagret i menyen på venstre side, og du kan åpne og endre på det ved å høyreklikke og velge "Egenskaper".

Når omrisset er klart, klikk EN gang på det i venstre meny, og høyreklikk. Velg "Lagre som.." og lagre omrisset på din PC. Det er nå klart for å importeres i kartprogrammet.

Nederst i kartbildet er det et årstall. Klikker du på dette kan du se om GE har tidligere satellittbilder med bedre oppløsning. Kjekt å ha hvis det feks ligger en sky i veien, eller hvis vannstanden på det opprinnelige bildet er langt unna normalen. Under er Femsjøen i Østfold, tre bilder med til dels store forskjeller.

På det tredje bildet er det en ring rundt det du skal trykke på for å se om det finnes flere bilder.

Små tips på veien:

Skrevet av

Erik Grimsøen Dybdekart.no, Team Colibri